Afhængighed, den ensomste sygdom

16 september 2018
Lykke Holzmann Søby
Afhængighed, den ensomste sygdom

Den ensomme begyndelse af afhængighed

Afhængighed og ensomhed er tæt forbundet, forværrer hinanden, og skaber en farlig ond cirkel. Ofte begynder afhængighed som en form for selvmedicinering, undertiden for at medicinere den ensomhed man kan føle. En mangel på et meningsfuldt forhold eller social støtte kan faktisk gøre nogle mennesker deprimerede. Måske har de ingen at henvende sig til, når tingene går galt. Desuden kan stoffer anvendes som en måde at afdække ensomhed eller en overlevelsesmekanisme i visse sociale situationer. Et studie i afhængighed viste, at rotter udsat for stimulerende sociale situationer næppe ville blive afhængige af let tilgængelige stoffer, hvorimod rotter der bor alene, i et isoleret bur næsten altid bliver afhængige af stoffer. Det samme sker hos mennesker. Selv om der er mange årsager til afhængighed, herunder genetik og livserfaringer, er afhængighed ofte forbundet med ensomhed.

Narkotikamisbrug fører ofte til isolation

Mange aspekter af afhængighed fører til, at brugeren bliver isoleret. Mens man er i afhængighed af stoffer, bliver det vigtigste først og fremmest at få fat i stoffet. Sociale aktiviteter der engang var vigtige samt ansvar, som giver mulighed for socialt engagement, såsom arbejde eller frivilligt arbejde tilsidesættes. Som følge heraf ser stofmisbrugeren færre mennesker.

Brugerens adfærd ændres dramatisk, da hjernen bliver kapret og overtages af afhængighed. Handlinger, som måske virkede utænkelige før, som at stjæle og lyve bliver normen. Og selvom videnskaben er fremskreden, betragtes disse stadig ikke som symptomer på sygdommen afhængighed, men snarere som moralsk svigt og tegn på dårlig karakter. Forholdet til andre mennesker kan således blive permanent beskadiget og øge isolationen.

Endelig er det i et misforstået forsøg på at hjælpe en elsket, at den “hårde kærlighed” tilgang ofte anvendes. At smide misbrugeren ud af hjemmet eller afskære dennes ressourcer forstærker desværre ofte den ensomhed, der allerede er til stede under afhængighed.

Hvis du eller nogen du kender, har et misbrug kan du starte med at besøge https://behandlingscenter-stien.dk

Flere Nyheder